Διάρροια του ταξιδιώτη (TD)

Όταν κανείς ταξιδεύει, μπορεί συχνά να υποφέρει από διάρροια. Κάθε χρόνο σημειώνονται περίπου 12 εκατομμύρια περιστατικά διάρροιας.1


Τα περισσότερα προκαλούνται από βακτηριακή λοίμωξη,2 η οποία προέρχεται από τη βρώση μολυσμένης τροφής, νερού ή άλλων υγρών.1 Ένας από τους λόγους που οι τουρίστες είναι επιρρεπείς είναι ότι καλούνται να καταναλώσουν διαφορετικούς τύπους τροφών,1 που περιέχουν μικροοργανισμούς στους οποίους δεν είναι συνηθισμένο το σώμα τους.

Τα ταξίδια στο εξωτερικό μπορούν επίσης να επηρεάσουν το το ανοσοποιητικό σύστημα, ιδιαίτερα τα ωφέλιμα βακτήρια στο μικροβίωμα του εντέρου (το οικοσύστημα των μικροοργανισμών που ζει στη γαστρεντερική οδό). Αυτοί οι προστατευτικοί μικροοργανισμοί δημιουργούν ένα φράγμα που αποτρέπει τους βλαβερούς μικροοργανισμούς από το να αποικίσουν το έντερο.1 Η κούραση, το jet lag καθώς και το φαγητό στο οποίο δεν είναι συνηθισμένος ο οργανισμός σας μπορούν να διαταράξουν το μικροβίωμά σας.1

Στη συνέχεια αναφέρονται ορισμένοι τρόποι με τη βοήθεια των οποίων μπορείτε να αποτρέψετε τη νόσο του ταξιδιώτη. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν ταξιδεύετε με νεαρής ηλικίας άτομα, καθώς η νόσος του ταξιδιώτη μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα παιδιά.1

 

Προσέχετε αυτά που τρώτε.

Όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό, υπάρχει πλήθος τροφών υψηλού κινδύνου, τις οποίες θα πρέπει να καταναλώνετε με πολλή προσοχή. Αυτές περιλαμβάνουν το ωμό, μη επαρκώς μαγειρεμένο κρέας και τα θαλασσινά, καθώς και τα ωμά, μη ξεφλουδισμένα φρούτα και τα λαχανικά. Το νερό της βρύσης, ο πάγος και τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν επίσης να αποτελέσουν κίνδυνο.3

Ως εκ τούτου, βεβαιωθείτε ότι τρώτε μόνο φαγητό που έχει μαγειρευτεί και σερβίρεται ζεστό. Τρώτε αποκλειστικά φρούτα και λαχανικά, τα οποία έχουν πλυθεί σε καθαρό νερό ή έχουν ξεφλουδιστεί. Επίσης, καταναλώστε μόνο ποτά τα οποία είναι εργοστασιακά συσκευασμένα και σφραγισμένα. Ο πάγος μπορεί επίσης να έχει γίνει με βρώμικο νερό, οπότε είναι καλύτερο να τον αποφύγετε.3

 

Να είστε έτοιμοι

Τα ποσοστά νόσου του ταξιδιώτη διαφέρουν ανάλογα με το μέρος του κόσμου όπου ταξιδεύετε. Τα ποσοστά επίπτωσης της διάρροιας είναι υψηλά (πάνω από 50% κίνδυνος) σε μέρη όπως η Βόρεια Αφρική, η Λατινική Αμερική, η Μέση Ανατολή και η Νοτιοανατολική Ασία. Αντίθετα, περιοχές όπως η Ευρώπη, η Βόρεια Αμερική και η Αυστραλία παρουσιάζουν χαμηλά ποσοστά επίπτωσης (κάτω από 5-10%).1 Επίσης, ειδικοί τύποι ταξιδιού, όπως ταξίδι με κρουαζιερόπλοιο ή ταξίδια ομάδων υγείας που επισκέπτονται αναπτυσσόμενες χώρες, μπορούν να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο.1

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να επισκεφτείτε περιοχές με υψηλά ποσοστά επίπτωσης της διάρροιας του ταξιδιώτη. Ωστόσο, ανάλογα με το πού ταξιδεύετε, μπορεί να είναι καλύτερο να λάβετε επιπλέον προφυλάξεις, ειδικά εάν έχετε μικρά παιδιά μαζί σας.

 

Πάρτε προβιοτικά για να αποτρέψετε τη νόσο του ταξιδιώτη.

Ένας τρόπος για να αποτρέψετε τη νόσο του ταξιδιώτη είναι με προβιοτικά συμπληρώματα, τα οποία μπορεί να είναι χρήσιμα έναντι καταστάσεων που προκαλούνται από διαταραχή του φυσικού μικροβιώματος του εντέρου. Τα προβιοτικά μπορούν να ενδυναμώσουν το μικροβίωμά σας, να αναστείλουν την προσκόλληση των παθογόνων, και να ενισχύσουν την ανοσολογική απάντηση.1 Μία μετα-ανάλυση 12 κλινικών δοκιμών έδειξε ότι 85% των περιστατικών νόσου του ταξιδιώτη απετράπη με τη λήψη ζωντανών προβιοτικών.1

 

Πάρτε προβιοτικά για να καταπραΰνετε τη νόσο του ταξιδιώτη

Εάν έχετε προσβληθεί από διάρροια μακριά από το σπίτι σας, τα προβιοτικά μπορούν να είναι επίσης αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των οξέων, λοιμωδών μορφών αυτής της νόσου,4 καθώς μπορούν να επαναφέρουν τη διαταραγμένη ισορροπία του μικροβιώματός σας.1

 


Βιβλιογραφία

1. McFarland L. Travel Med Infect Dis. 2007:5; 97–105
2. Centers for Disease Control (CDC). ‘Traveler’s Diarrhea.’ Available at: http://wwwnc.cdc.gov/travel/yellowbook/2016/the-pre-travel-consultation/travelers-diarrhea. Accessed July 2016.
3. Centers for Disease Control (CDC). ‘Food & Water Precautions.’ Available at: http://wwwnc.cdc.gov/travel/yellowbook/2016/the-pre-travel-consultation/food-water-precautions. Accessed July 2016.
4. Allen SJ, et al. Cochrane Database of Syst Rev. 2010, Issue 11. Art. No.: CD003048. DOI: 10,1002/14651858