Προβιοτικά: Ιστορικό

Τα προβιοτικά ορίζονται ως «ζωντανοί μικροοργανισμοί, οι οποίοι, όταν χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες, επιφέρουν όφελος στην υγεία του ξενιστή».1

Τα προβιοτικά χρησιμοποιούνται εδώ και εκατοντάδες χρόνια για την υποστήριξη της υγείας του πεπτικού. Το 1907, ωστόσο, τα προβιοτικά έλαβαν επιστημονική υποστήριξη αφότου ο νικητής του βραβείου Νόμπελ Élie Metchnikoff έκανε μία μείζονα ανακάλυψη. Επιθυμούσε να εντοπίσει γιατί ορισμένα άτομα στη Βουλγαρία ζούσαν πολύ περισσότερο από τους υπόλοιπους. Αφού παρατήρησε ότι οι χωρικοί στα Καυκάσια Όρη έπιναν ένα ρόφημα γιαουρτιού που είχε υποστεί ζύμωση καθημερινά, συνειδητοποίησε ότι ένα προβιοτικό που ονομάζεται Lactobacillus bulgaricus βελτίωνε την υγεία τους και μπορεί να είχε αυξήσει το προσδόκιμο ζωής τους.2

Σύντομα μετά από αυτό, τα προβιοτικά χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία εντερικών ασθενειών. Σήμερα, η χρήση των προβιοτικών είναι εκτεταμένη και εντοπίζονται σε πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς και σε συμπληρώματα διατροφής και ιατρικά προϊόντα.3

Τα προβιοτικά θεωρείται ότι βελτιώνουν την ισορροπία των βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου σας4,5 – το οικοσύστημα των μικροβίων που ζουν στο πεπτικό μας σύστημα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη της διάρροιας, συχνή συνέπεια της αντιβιοτικής θεραπείας.5,6 Τα προβιοτικά μπορούν, επίσης, να καταστείλουν την οξεία λοιμώδη διάρροια7, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης για την πρόληψη της διάρροιας του ταξιδιώτη.8 Μπορούν δυνητικά να βοηθήσουν επίσης σε γαστρεντερικά θέματα, όπως είναι ο τυμπανισμός και ο μετεωρισμός,9 και να ενισχύσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας.1

 

Sandoz & γαλακτικά βακτήρια: Κληρονομιά στην υγεία

Η Sandoz, μέρος της Novartis, είναι ένας παγκόσμιος ηγέτης στο φαρμακευτικό τομέα και παράγει γαλακτικά βακτήρια για περισσότερο από 30 χρόνια. Με περισσότερους από 26.500 υπαλλήλους και προϊόντα διαθέσιμα σε περισσότερες από 160 χώρες, είμαστε περήφανοι που μπορούμε να προσφέρουμε ένα μεγάλο εύρος υψηλής ποιότητας φαρμακευτικών και προϊόντων υγείας καταναλωτή.

Το Equilumen® αναπτύχθηκε πρώτα στη Σλοβενία το 1982 από τη Lek (σήμερα τμήμα της Sandoz). Οι εξαιρετικές ιδιότητες των προβιοτικών αναγνωρίστηκαν γρήγορα και στη Σλοβενία και σε ολόκληρη τη Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, και εντός δύο χρόνων η Lek παρήγαγε περισσότερες από ένα εκατομμύριο κάψουλες Equilumen® το χρόνο.

 


Βιβλιογραφία

1. Conlon M, et al Nutrients. 2015;7:17-44.
2. Hemarajata P, Versalovic, J. Ther Adv Gastroenterol. 2013;6(1):39-51
3. Ciorba MA. Clinical gastroenterology and hepatology. 2012;10(9):960-968
4. NHS Choice, Probiotics, http://www.nhs.uk/conditions/probiotics/pages/introduction.aspx
5. D'Souza AL et al. BMJ. 2002;324:1-6
6. Johnston BC et al. Cochrane Database Syst Rev. 2011;11
7. Allen SJ, et al. Coch Datab of Syst Rev. 2010;11
8. McFarland L, Travel Med Infect Dis. 2007; 5(2): 97–105
9. Quigley EMM, et al, Neurogastroenterology & Motility. 2007;19 (3):166–172